Sparta Praag

Sparta Praag - Feyenoord:

 

De Oekrainse tegenstander Dinamo Kiev bleek achteraf een niveau te hoog voor Feyenoord. De club was nu gekoppeld aan de Europa League en moest vreemd genoeg alsnog voorronde spelen om uiteindelijk in de groepsfase terecht te komen. De loting wees uit dat we naar Praag moesten en gekoppeld werden aan de record kampioen van Tsjechie Sparta Praag.

 

Voor ons als supporters was er weinig te klagen. na de geweldige hoofdstad Kiev mochten we nu naar een van de mooiste steden van Europa. Praag telt ongeveer 1.2 miljoen inwoners en staat bekend om haar prachtige historische centrum. Het centrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco en heeft als bijnaam de Gouden stad. Net als eerder Kiev werd ook Praag gesplitst door een rivier genaamd de Moldau en stond het bekend om haar velen bruggen over deze rivier. Voor ons als liefhebbers van voetbal en cultuur is er in ieder geval weer veel te doen.

 

Van te voren hadden we een planning gemaakt wat we allemaal wilden doen in de omgeving Praag wat ons deed besluiten om de reis per auto af te leggen. Een kleine 750 kilometer verder kwamen we aan midden in het centrum van de stad. 4 dagen in deze prachtige stad zouden we verblijven en de nodige bezienswaardigheden zouden bezocht gaan worden.

 

Erg positief gingen we niet richting Tsjecie. We vertrokken op de dinsdag richting het oosten van Europa en hadden een aantal dagen ervoor net de wedstrijd in de eigen Kuip achter de rug. Sparta Praag speelde veel beter dan Feyenoord en wist de score uiteindelijk uit te breiden naar 0-2 waardoor het doek al in de eerste wedstrijd leek te vallen. Gelukkig eindigde een zondags schot van Miguel Nelom in de goal waarna in de laatste minuten van de wedstrijd het kleine talent Anass Achabar met een schitterende hakbal de bal achter de keeper van Praag kon schieten. 2-2 was geen goede uitgangspositie maar het was nog altijd beter dan een verloren wedstrijd.

 

Sparta Praag dus, een club dat is opgericht op 16 november 1893 is de meest succesvolste club van het land. Een van de bijnamen van de club is het Ijzeren Sparta verkregen vanwege het feit dat het tussen 1919 en 1925 slechts een wedstrijd verloor. Als grootste rivaal heeft het decennia lang Slavia Praag maar de laatste jaren is de opkomende mars van Viktoria Plzn niet onopgemerkt gebleven. In de laatste 5 jaar zijn de concurrenten van Plzn 3 keer kampioen geworden en mede daardoor worden ze nu als grootste concurrent gezien. Sparta Praag werd in haar club geschiedenis zelf 36 keer kampioen en won 13 keer de beker. De grootste namen van de club zijn oa. Petr Cech, Jan Koller, Pavel Nedved, Karel Poborsky en Tomas Rosicky.

 

Dinsdag 28 augustus begon onze reis via de Duitse snelwegen richting Praag. Eenmaal in de middag aangekomen in de binnenstad besloten we na de spullen in het appartement te hebben gezet om richting de bezienswaardigheden van de stad te gaan. Lopend gingen we richting de verschillende plekken en kwamen we allereerst bij een van de vele bruggen die de stad rijk is. De karelsbrug is de toeristische trekpleister van de stad en dat was te merken ook. Geen plekje werd onbennut gelaten en de drukte was immens. De overige bezienswaardigheden waren voooral het oude stadsplein, de kleine straatjes met winkels en terrassen en de praagsee burcht. We zagen ze allemaal en was meer dan de moeite waard

 

Op de dag van de wedstrijd stroomde de stad helemaal vol met Feyenoord supporters. Veel supporters met en zonder kaarten waren die dagen naar de Tjechische hoofdstad af gekomen om hun club te ondersteunen in deze belangrijke wedstrijd. De terrassen zaten vol en overal waren Feyenoord vlaggen te vinden. Een gezellige sfeer was het resultaat en een klein voetbalfeest was geboren.

 

Ruim 2 uur voor de wedstrijd ging de grote stoet met Feyenoord supporters lopend richting het stadion. Na een wandeling van bijna een uur werden we alles behalve vriendelijk ontvangen en moesten we door de nodige controle's om uiteindelijk in het uitvak te komen. Het stadion was die dag alles behalve uitverkocht terwijl er normaliter toch rond de 21 duizend mensen in kunnen. Het stadion van Sparta Praag, dat inmiddels helaas is overgenomen door de commercie in het voetbal, heet de Generali Arena en is geopend in 1933. Het stadion van Sparta Praag wordt geregeld gebruikt door het nationale elftal en wordt tezamen met het nieuwe stadion van Slavia en dat van Plzn gezien als grotere stadions van het land.

 

De wedstrijd was, zoals wel vaker, een van de mindere punten van zo'n geweldige trip. Feyenoord leek in het niets meer op de ploeg die in Kiev een paar weken eerder had gestreden voor elke meter. Stond het bij rust nog 0-0 was het na rust al snel afgelopen voor de Rotterdammers. Door een ongelukkige, noem het domme, handsbal van Nelom ging de bal in de 59ste minuut op de stip waarna het Kadlec was die de club uit Praag op een 1-0 zette. Nog geen tien minuten later viel het doek voor de spelers en supporters doordat Jarosik de bal achter Erwin Mulder tikte. Een seizoen eerder was de hele Rotterdamse club in een Euforische stemming maar nog geen drie maanden later had de club niet eens Europees voetbal. Niettemin had de club het uiteraard aan zichzelf te denken maar ook het systeem is raar. Wordt je tweede in de competitie en verlies je voorronde Champions League maar moet je je toch nog plaatsen voor de groepsfase Europa League. Helaas het mocht niet baten en we mochten niet verder dan deze twee wedstrijden in het prachtige Oost Europa.

 

Een dag na de wedstrijd besloten we om bij het nabijgelegen Theresienstadt stad een bezoek te brengen. De overblijfselen van een van de doorvoer kampen in de Tweede wereldoorlog maakte een diepe indruk en blijven ons altijd bij. Vier dagen Praag zaten voor cultuur en voetbal en het was meer dan de moeite waard geweest.

 

Feyenoord was uitgeschakeld maar onze Europese trips zouden alles behalve afgelopen zijn voor dit voetbalseizoen. Wij gingen ondertussen via Oost Duitsland weer richting Rotterdam want uiteindelijk blijft dat toch de mooiste van alle steden.

 

 

Wedstrijd: Sparta Praag -Feyenoord

Stadion: Generali Arena

Toeschouwers: 9374