AS Roma - Roadtrip

AS Roma - Feyenoord

DAG 1:

Zondag 15 Februari staat al 2 maanden rood omcirkeld in mijn agenda! Tijdens de loting afgelopen december, wederom verricht door held Jerzy Dudek, hadden we nog 3 ploegen over die geloot konden worden. Liverpool, Spurs en AS Roma waren de drie overgebleven clubs en waar velen hoopte op Engeland wou ik graag eens naar Italie. Gelukkig voor mij werd het AS Roma en al snel werd bekend dat een volksverhuizing ging plaatsvinden. Feyenoord naar Rome is iets waar iedere supporter bij wilt zijn!

 

Vandaag 15 februari begon de trip ook voor ons, per auto wel te verstaan. Zoveel moois onderweg, nog wat stadions mee pakken en waar mogelijk een wedstrijd bezoeken deden ons besluiten te gaan voor de road trip naar Rome.

 

Vanmorgen vroeg begonnen we aan het eerste deel van de reis. 1000 km rijden richting Oostenrijk met een tussenstop in Darmstadt. Daar stond namelijk de wedstrijd Darmstadt 98 - 1860 München in het merck- stadion Am Bollenfalltor op het programma.

 

Een half uur voor de wedstrijd kwamen we aan in een geweldig stadion. Het stadion was in haar geheel uitverkocht met in totaal 15400 supporters en een geweldig uitvak. Normaliter ben ik geen fan van de Duitse cultuur met al haar ultras maar bij deze clubs was het in mindere mate aanwezig en was de sfeer uiterst goed te noemen. Op de overvolle staantribune hebben we genoten van een erg slechte pot Duits voetbal. Het Am Bollenfalltor stadion is er een die ik een ieder aan wil raden. Een uitgebreid foto verslag volgt later deze week.

 

Terug naar waar het allemaal om draait deze week, Rome! De volksverhuizing komt langzaam op gang en velen zijn inmiddels begonnen aan hun reis. Wij zijn inmiddels in Oostenrijk aangekomen en hebben er reeds 1000 km op zitten. Na veel zon hebben we nu te maken met sneeuw en zullen we morgen onze weg vervolgen naar hopelijk wederom de zon. Het stadion van Bologna, Fiorentina en een snelle city trip aan Florence staan op het programma en zullen we ook morgen weer verslag over doen.

 

Rome, we komen!

 

DAG 2:

Na de lange dag van gisteren stond er vandaag een kortere rit op het programma. De planning was om een kleine 550 kilometer af te leggen en een tussenstop te houden in de stad Florence.

 

De weg richting Florence was lang maar niet minder mooi. Oostenrijk en het begin van Italië waren het vooral de prachtige uitzichten over de bergen die het hem deden. De sneeuw deed snel onder voor de zon die we kregen wat uiteraard het plaatje compleet maakte. Na een kleine 5 uur kwamen we aan bij ons hotel in Florence en waren we wat betreft het reizen vandaag klaar. Nu stond een middag sightseeing op het programma.

 

Voor deze tweede dag hadden we geen wedstrijd gepland staan. In de buurt was nog wel de wedstrijd Arezzo - Mantova maar helaas was het een niet met het ander te combineren. Een kleine stadion tour bij Fiorentina hadden we dus maar ingepland. Het Stadio Artemio Franchi was vanuit de verte al goed te zien door vier immens grote stadion lampen. Doordat deze ver boven het stadion uitreiken, in verband met het veld dat lager ligt, lijken ze groter dan bij de normale stadions in Nederland. Het stadion dat afkomstig is uit 1931 is geheel gebouwd uit cement. In het stadion staat een toren, Torre di Maratona genoemd, van 70meter hoog. Het stadion heeft een capaciteit van bijna 48 000 mensen.

 

Zoals bij elk stadion staat er altijd wel ergens een hek open waardoor je naar binnen kan. In dit geval was het allemaal niet zo moeilijk daar een aardige oude man bereid was ons 1 foto te laten maken. Je raad het al, het werden er meerdere en toen vroeg de man ons vriendelijk, doch dringend het stadion weer te verlaten. Voor ons geen probleem, wij hadden waar we voor kwamen.

 

De middag hebben we doorgebracht in de oude binnenstad van Florence wat met haar kerken, bruggen en kleine steegjes een ware toeristentrekker is. Toch was het een mooie tussenstop in deze oude Italiaanse stad.

 

Morgen ochtend de laatste 250 kilometer richting Rome. Een klein deel van het legioen is inmiddels aangekomen en velen zullen volgen. Laat de volksverhuizing beginnen en laat Rome in Feyenoord kleuren veranderen.

 

Hand in hand, Kameraden.

 

DAG 3:

De dinsdag betekende de laatste reisdag richting Rome. We hadden nog precies 267 kilometer te gaan richting onze eindbestemming en na een vroeg vertrek kwamen we rond de klok van 11 uur aan in de stad waar het deze week allemaal moet gebeuren.

 

Stadio Olimpico zagen we al snel maar helaas mochten we niet al te dichtbij komen. Dus moesten we het doen met wat foto's vanuit de auto, maar niet getreurd want aankomende donderdag genoeg foto's vanuit het stadion.

 

Rome dus, genoeg te doen, genoeg te beleven. Daar een gedeelte van de groep later deze dag pas aan zal komen hebben we besloten eerst een korte wandeling door de stad te doen. Zoals vaak in boeken wordt beschreven is Rome een waar openlucht museum met op elke hoek van de straat iets wat ons doet terugdenken aan het verleden. Uiteraard zullen de aankomende dagen bezoeken aan het Colosseum, de Sintpieter en alle andere bezienswaardigheden op het programma staan die ik uiteraard zal tonen. Genoeg te beleven en dat gaan we dan ook zeker doen.

 

Feijenoorders reeds in overvloed aanwezig in de straten van Rome. In de aankomende 24 uur zal dit aantal aanzienlijk groeien met een totaal van minimaal 5000 supporters aankomende donderdag. Geweldige trip gemaakt met het hele legioen. Als een man achter de club.

 

Rome we zijn er, Rome we zijn er klaar voor!

 

DAG 4:

De dag voor de wedstrijd, de dag dat het aantal Feijenoorders in Rome zal worden vermenigvuldigd. Vandaag stond voor ons een een dagje sightseeing in Rome op het programma. Daar de groep de afgelopen uren was uitgegroeid tot een totaal van 14 man gingen we al vroeg op pad om al het cultuur van Rome op te snuiven. Rome heeft veel te bieden en dus besloten we de reis vandaag per voet af te leggen om niets te missen van de stad.

 

De ochtend begon op het Sintpietersplein daar waar we, tot onze verbazing, getuige waren van de inzegening van de Paus. Toch wel een indrukwekkend moment om dit in het echt te mogen meemaken.

 

De middag hebben we vele bezienswaardigheden gezien. Van het Pantheon tot aan de Spaanse trappen en van de Trevi fontein in restauratie tot het Colosseum. Het mooie van zo'n reis met Feyenoord is dat je overal supporters ziet lopen, vlaggen ziet hangen en liederen door de straten hoort. De club en vooral de supporters hebben weer een trip waar jaren naar uit is gekeken. Mensen kunnen weer trots zijn op het feit dat Feyenoord in Europa zit en mooie tegenstanders loot. Mede daarom zijn deze dagen al een geschenk en zullen we er een mooi feest van maken.

 

Morgen is het wedstrijd dag en zullen in totaal 5000 Feyenoord supporters zich op de pleinen van Rome bevinden. Om 7 uur is het dan aan het team om het te laten zien op het veld. Aan ons zal het niet liggen.

 

Feyenoord, Make us Proud.

 

DAG 5:

Donderdag 19 februari had iedereen, zoals afgesproken, de wekker om half 9 in de ochtend gezet. Echter bleek geen van de 16 aanwezigen deze wekker nodig te hebben gehad. Het was matchday, de dag waar we allen zo naar hadden uitgekeken en waarvoor we al weken zenuwachtig waren. In de ochtend van AS Roma - Feyenoord had niemand de wekker nodig om op tijd op te staan.

 

Daar we op woensdag ochtend de SintPieter niet konden bezoeken vanwege de ochtend dienst van de Paus besloten we om de dag te beginnen met een bezoek aan het Vaticaan. Gelukkig hoefde we maar een kleine 20 minuten in de rij te wachten alvorens we de kerk mochten betreden. In een woord geweldig! De SintPieter is een ware bezienswaardigheid waar je ooit eens geweest moet zijn. Een indrukwekkende kerk die zeker haar indruk op ons na liet. We besloten om tevens de top van de kerk te beklimmen en na 557 treden en vele nauwe doorgangen kwamen we aan op het hoogste punt in Vaticaanstad. Een geweldig uitzicht over het SintPietersplein, de stad Rome en tevens het stadion Olimpico. Met dit bezoek was het ochtendprogramma meer dan geslaagd en ging de aandacht vanaf nu volledig naar de belangrijke wedstrijd van die avond.

 

Rond het middag uur kwamen we aan op Place de Espagne oftewel de Spaanse trappen. Wat normaliter een trekpleister is voor toeristen uit alle landen was nu uitgeroepen tot Feyenoord plein en waren inmiddels in en om de trappen rond de 3000 supporters aanwezig. Het mooie aan zo'n middag is dat bijna een ieder elkaar kent en je het kameraadschap tussen supporters onderling goed ziet. Een mooie grote groep Feyenoord zong liederen en stak Bengaals vuurwerk af. Wij zelf zagen in een zij straat een mooi café waar we de middag hebben doorgebracht. Een geweldige en unieke sfeer tussen al de Feyenoorders.

 

We besloten ruim om tijd richting het stadion te gaan om niets te missen van de aanloop naar de wedstrijd. Al lopend werden we door de aanwezige politie gestuurd naar het park vanwaar de bussen richting het stadion vertrokken. Jammer want juist bij Europese uitwedstrijden zie je nog vaak dat jezelf naar het stadion, al dan niet onder begeleiding, mag. Helaas besloot de Italiaanse politie anders en moesten we tezamen met duizenden Feijenoorders de bussen in. Mogen het duidelijk zijn dat dit alles behalve optimaal was en dat sommige mensen totaal 3 uur hebben moeten wachten tot ze een bus in konden. Uiteindelijke was dan toch iedereen, waren het niet sommigen te laat, binnen.

 

Tot nu toe zag ik het stadion Olimpico twee maal enkel van buiten en op tv. Bij binnenkomst was ik direct verkocht. Wellicht was het zicht niet optimaal doordat je er ver vanaf staat maar toch had het wel iets. Een geweldig beeld op het vak met fanatieke aanhang van AS Roma, het onmens grote stadion en de twee goed gevulde Feyenoord vakken maakte het beeld compleet. Toen de wedstrijd begon en het geweldige clublied van Rome ten gehoren werd gebracht kon de avond niet meer stuk.

 

Feyenoord begon uiterst zwak en zenuwachtig aan de wedstrijd. Rome kreeg direct twee grote kansen maar Feyenoord kwam zonder al te veel kleerscheuren uit de openingsfase. Toch was het in de 21ste minuut Gervinho die de bal achter Vermeer schoot. Tot aan de rust was het vooral AS Roma die het spel bepaalde en Feyenoord achteruit drukte. Na rust kwam er een heel ander Feyenoord uit de startblokken. Feyenoord domineerde, kreeg kansen en toonde lef. Het voetbal resulteerde in een gelijkmaker van Feyenoord spits Kazim Richardson en het gevolg was dat het uitvak ontplofte. De bijna 6000 supporters kregen waarvoor ze gekomen waren en zongen uit volle borst van geluk. Na de gelijkmaker bleef Feyenoord het spel maken en kreeg het kansen. Daarentegen kwam het op het eind een aantal keer goed weg toen de bal plotseling voor de voeten van Doumbia terechtkwam. Misschien kijk ik met een Feyenoord bril maar ik denk dat wanneer Nelom een andere keuze had gemaakt we gewoon hadden kunnen winnen. Neemt niet weg de het laatste fluit signaal met een vocale uitbarsting van vreugde werd onthaald. Feyenoord behaalde een resultaat waar je trots op mag zijn. 1-1 in Stadio Olimpico tezamen met 6000 Feyenoord supporters was geweldig. Vol vreugde en goede moed vertrok iedereen per bus weer naar de stad waarna de nacht over Rome viel. Feyenoord behaalde een goed resultaat met perspectief en heeft het nu in eigen handen. Trots op de club en de meegereisde supporters. Feyenoord heeft op voetbalgebied weer een visitekaartje afgegeven en dat is iets waar we trots op mogen zijn,

 

Uiteraard ben ik me er van bewust wat zich inmiddels in Nederland afspeelt. Krantenkoppen en nieuwsbulletins staan vol met foto's, verhalen en beelden. Het zal me dan ook niks verbazen dat u dit stuk bent gaan lezen vanwege het feit dat u geïnteresseerd bent in foto's of mijn persoonlijke mening over wat er wel of juist niet is gebeurd. Helaas hou ik het erbij door te zeggen dat u niet alles moet geloven dat u ziet en hoort. Het waren voor ons fantastische dagen!

 

Helaas zit het er na 4 dagen Rome weer op en zijn we vandaag begonnen aan de terugreis die ons wederom via verschillende steden en plaatsen zal brengen. Het was een geweldige ervaring om per auto richting Rome te gaan. Aankomende donderdag is de return van de wedstrijd in de Rotterdamse Kuip. Als Feyenoord net zo speelt als de tweede helft dan heb ik er alle vertrouwen in. Feyenoord en het legioen waren fantastisch. Opdat er nog maar velen van deze Europese trips mogen volgen.

 

Arrivedeci Rome,