Achtergrondverhalen

 

Achtergrond verhalen: Glentoran

 

 

In de Noord Ierse hoofdstad Belfast ligt voetbalgeschiedenis. Geschiedenis dat niets te maken heeft met de grote George Best, de troubles of de IRA. Nee, in Belfast werd in 1967 een gedenkwaardige wedstrijd gespeeld tussen Glentoran en SL Benfica. Een wedstrijd die nog altijd in de boeken staat als de eerste wedstrijd waar de regel voor uitdoelpunten werd gehanteerd.

 

Nog altijd is het een van de mooiste herinneringen uit de historie van het Noord Ierse Glentoran. Op 13 september van het jaar 1967 was The Oval, het decor voor de eerste wedstrijd uit de eerste ronde van het prestigieuze Europa cup toernooi. Glentoran was gekoppeld aan het grote Benfica uit Portugal en had hiermee niet alleen sportief een leuke wedstrijd maar leverde het ook financieel iets leuks op voor de club.

 

Die avond waren 24.750 toeschouwers aanwezig op The Oval voor een van de mooiste affiches ooit voor de Noord Ieren. Benfica was de laatste jaren dominant in eigen land en had ook in de laatste 4 jaar voor deze wedstrijd al twee keer eerder de Europa Cup gewonnen. Met grote namen als Eusebio, Jose Torres en Jose Augusto trad het die dag aan tegen het kleine Glentoran. Al na 10 minuten legde de Franse scheidsrechter Roger Barde de bal op de stip en mocht de Ier John Colrain aanleggen voor de strafschop. Hij scoorde, The Oval leek te ontploffen en het grote Benfica keek plots tegen een achterstand aan. Zou het Glentoran lukken om het grote Benfica te kunnen verslaan?

 

Lang leek het erop, maar helaas kwam na 86 minuten er een einde aan de voorsprong toen Eusebio er eigenhandig 1-1 van maakte. De Noord Ierse muur werd gebroken en iedereen verwachtte dat Benfica de wedstrijd uiteindelijk alsnog zou winnen. Niets was minder waar, de Noord Ieren hielden het vol en boekte een geweldige prestatie. De vedettes van Benfica voelde zich verslagen en mochten van geluk spreken om met een gelijkspel terug naar Lissabon te reizen. Belfast vierde feest met deze prachtige prestatie.

 

Drie weken later, op 4 oktober 1967, stond de langverwachte return op het programma . In het stadion van het licht te Lissabon stonden wederom beide ploegen tegenover elkaar. Het zou een van de meest memorabele voetbal avonden in de historie worden. De Noord Ieren moesten 90 minuten tegenhouden en hadden zelf weinig in te brengen. Toch lukte ze het om een unieke prestatie neer te zetten en de eindstand op 0-0 te houden. Een unieke prestatie daar zij het eerste Europese team waren dat er voor had gezorgd dat Benfica niet in eigen huis wist te scoren.

 

Over twee wedstrijden had het kleine Glentoran slechts 1 doelpunt tegen gehad en wisten zij ervoor te zorgen dat de vedettes uit Lissabon niet van hen konden winnen. Toch zou Glentoran met lege handen hebben gestaan ondanks deze geweldige prestatie. De UEFA had namelijk 1 jaar ervoor besloten dat in het Europa Cup toernooi van 1967 / 1968 er een nieuwe regel toegevoegd zou worden. Uitdoelpunten zouden dubbel tellen bij gelijkspel waardoor er geen verlening meer nodig zou zijn mits beide wedstrijden niet hetzelfde eindigde. Glentoran vierde na de eerste wedstrijd nog feest maar wist dat nu om te dompelen in een teleurstelling. Het doelpunt van Eusebio 4 minuten voor tijd kostte de Noord Ieren een verlenging en waar mogelijk een plek in de volgende ronde. Glentoran werd ondanks alles geschiedenis en werd hiermee de eerste club ooit die werden uitgeschakeld op de ‘’uitdoelpunten regel. ‘’

 

Afgelopen Augustus was ik aanwezig in het prachtige stadion genaamd The Oval. Ik werd die dag rondgeleid door Ricky, een man die al jaren voor de club werkte. Ricky was er bij in 1967 in Lissabon en wist mij bovenstaand verhaalt te vertellen. Een prachtige anekdote waarbij hij aangaf dat hij zich, tezamen met vele medesupporters, na het laatste fluitsignaal opmaakte voor de verlenging. ‘’ Wij hadden geen weet van een dergelijke regel en maakte ons op voor een verdiende verlenging’’. Tot zijn verbazing bedankte de Noord Ieren de meegereisde supporters, vierde de Portugezen feest en was de scheidsrechter ineens gevlogen. Ricky was duidelijk in zijn mening ‘’ A Bloody Shame!’’

 

Bijna 40 jaar later ziet Ricky de humor er wel van in. Zo trots als die was op de 0-0 zo trots is die nu op het verhaal over de eerste club ooit die uitgeschakeld werd op basis van uitdoelpunten. Zo hebben we toch nog Europese historie geschreven, aldus Ricky.

 

-Vliegendekeeper -